Найдавніша рослинна культура, яку людина почала вживати в їжу – це саме злаки, яких на сьогоднішній день відомо більше одинадцяти тисяч видів. У нашій країні з них отримують різні крупи, цукор, кілька видів борошна.
Такі злаки, як жито, пшениця, овес, ячмінь містять велику кількість корисних поживних речовин і незамінні в нашому раціоні:
- Лізин допомагає підтримувати наш імунітет, загоює рани і регенерує тканини, бореться з вірусами.
- Треонін забезпечує роботу шлунково-кишкового тракту, відповідає за ріст тканин.
- Метіонін сприяє виробленню гемоглобіну і бере участь в обмінних процесах організму.
Наш організм не може самостійно виробляти ті амінокислоти, які містяться саме в цих злаках. Алергія на глютен означає, що організм людини не в змозі повністю розщепити і засвоїти їх.
На жаль, все частіше саме вони викликають харчову алергію як у дорослих, так і у дітей. За статистикою, випадки такої алергії проявляються один раз на кожні 133 людини, причому в дитячому віці ця хвороба виявляється частіше.
Під глютеном слід розуміти білкове з’єднання гліадину і глютеніну. Інша його назва, більш звична нам – клейковина. Білок, що міститься в злаках, складається з клейковини більш ніж на 80%.
Клейковина не має вираженого запаху або смаку, вона використовується як загущувач і стабілізатор в продуктах. Чим більший її вміст в борошні, тим вища її якість, тим смачніше випечений з неї хліб, тим більше він насичений корисними речовинами.
На упаковках продуктів клейковина позначається як модифікований крохмаль, який отримують саме з злаків шляхом їх переробки.
Якщо у вас діагностована алергія на глютен, вам доведеться постійно контролювати їжу, яку ви вживаєте, щоб виключити прийом злаків.
Намагайтеся максимально обмежити вживання продуктів, що містять харчові добавки під маркуванням Е. Вони не тільки не несуть поживної цінності, але і провокують алергію і підсилюють її прояв.
Особливо слід уникати наступних добавок:
- Замінник цукру мальтит Е 965.
- Харчовий барвник аннато Е 160b.
- Стабілізатор вівсяна камедь Е 411.
- Харчовий барвник колір цукровий Е150а.
- Харчовий барвник колір карамельний Е 150d.
- Підсилювач смаку мальтол Е 636.
- Підсолоджувач ізомальт Е 953.
Що можна вживати в їжу
- Будь-які кисломолочні продукти
- Свіжі і запечені овочі, бобові культури, свіжі фрукти;
- Курячі яйця;
- Дієтичне біле м’ясо (нежирне, без додавання олії) – куряча грудка, кролятина, індичка;
- Гречку, рис, пшоно і кукурудзу у вигляді гарнірів і каш;
- Чай без цукру (його можна замінити якісним натуральним медом), рідкий кисіль;
- Спеціальний безглютеновий хліб;
- Рафінована олія, а також якісне вершкове масло в дуже невеликих кількостях.
За матеріалами evroua