Традиційний новорічний салат «Олів’є», як і інші застарілі атрибути свята – фільм «Іронія долі або з легким паром» – поступово відходить у минуле. Лучани намагаються святкувати Новий рік, відходячи від радянських традицій.
Пропонуємо Вашій увазі 5 страв, які замінять обридлі олів’є, шубу та вінегрет.
ПОБІЛЬШЕ М’ЯСА
2018 рік за східним календарем – рік Жовтої собаки. Тож на столі обов’язково мають бути м’ясні страви, якщо Ви, звісно, не вегетаріанець.
- Запечена свинина
На цю страву Ви витратите 40 хвилин, але результат приємно потішить усіх домашніх без винятку! Спробуйте відбивні зі свинини, запечені в духовці з овочами під апетитною сирною шкоринкою.
Інгредієнти:
- Відбивні зі свинини — 5 штук;
- цибуля — 1 штук;
- майонез — 100 мілілітрів;
- шампіньйони — 4 штук;
- солодкий перець — 1/2 штук;
- сир «Гауда» — 100 грамів;
- відварені яєчні жовтки – 2 штуки.
Приготування:
- Деко слід змастити олією, викласти на нього підготовлені відбивні, посолити, поперчити за смаком та помазати майонезом.
- Мілко наріжте цибулю та посипте її на м’ясо.
- Шампіньйони та перець потрібно нарізати маленькими кубиками та покласти на свинину. Далі натріть жовтки і також покладіть на овочі.
- Насамкінець усе треба посипати натертим сиром.
- Поставте деко зі стравою у попередньо розігріту до 180-200 градусів духовку і запікайте до повної готовності – приблизно 40 хвилин.
- Готове м’ясо викласти на тарілку та подати на стіл.
- Курка запечена з рисом та яблуками
Все ж свинина важке для шлунка м’ясо, тому пропонуємо ще один м’ясний рецепт, але вже з курятини.
Інгредієнти:
- Домашня курка — 1 штук вагою 2 кілограми;
- сіль, перець, зелень за смаком;
- пропарений рис — 1/2 склянки;
- вершкове масло — 50 грамів;
- яблуко (кисло-солодке) — 1 штука;
- карі — 1/2 чайної ложки;
- сметана — 2 столових ложки;
- коньяк — 1 столова ложка.
Приготування:
- Зі спини курки вирізати хребет, розвернути тушку навпіл, видалити грудну кістку. Ніжки та крильця лишити повністю. Натерти курку сіллю та перцем, накрити харчовою плівкою.
- У підсоленій воді зварити рис. Яблуко порізати на кубики. Покласти в тарілку рис та кубики яблука. Розтопити масло та полити ним рис, посипати його приправою карі і влити коньяк. Усе ретельно перемішати.
- Розкласти начинку на розкладену курку. Шкіру з’єднати та зшити по спині кулінарними нитками. Увага: щоб нитка легко проходила, треба змастити її маслом.
- Перевернути курку та покласти її у форму відповідного розміру, попередньо змащену маслом. Запікати 20 хвилин при температурі 250 градусів у духовці, згодом зменшити температуру до 160-ти градусів і запікати більше години.
- Подавати курку, порізавши на порції.
САЛАТИ
- Салат з червоною квасолею
Салат з червоною квасолею користується популярністю в багатьох країнах і може стати хорошою альтернативою олів’є.
Інгредієнти (4 порції):
- Червона консервована квасоля – 1 банка;
- цукор — 1 чайна ложка;
- сіль — 1 чайна ложка;
- цибуля — 1 штука;
- винний оцет — 3 столових ложки;
- солодкий перець — 1 штука;
- помідори — 2 штуки;
- відварена курка — 150 грамів;
- кінза — великий пучок;
- оливкова олія;
- перець за смаком.
Приготування:
- Перш за все потрібно нарізати цибулю на дуже маленькі кубики. Потім викласти її в невеликий контейнер, влити оцет, сіль, цукор і все перемішати, після чого поставити суміш у холодильник на півгодини.
- Вирізати серцевину з солодкого перця та нарізати його на дрібні кубики.
- Помідори та куряче м’ясо теж порізати на маленькі кубики.
- Обірвати листя кінзи та дрібно нарізати.
- Змішати усі інгредієнти, заправити салат олією та поперчити за смаком.
- Салат з куркою та апельсинами
Цей легкий та корисний салат якнайкраще підійде для новорічної вечері, не перевантажуючи організм важкою трапезою.
Інгредієнти (4 порції):
- Салат-латук – 8 штук;
- Куряче філе – 400 грамів;
- Апельсини – 2 штук;
- сир «Фета» – 100 грамів;
- сіль;
- гострий мелений перець;
- оливкова олія – 4 чайних ложки;
- бальзамічний оцет.
Приготування:
- Розігріваємо 2 столових ложки олії на сковорідці, смажимо куряче філе з двох сторін (приблизно по 5 хвилин із кожної сторони), додаємо сіль та пере за смаком.
- Миємо, сушимо та рвемо салат руками.
- Очищуємо апельсин від шкірки та білих плівок, вирізаємо дольки.
- Нарізаємо філе тонкими шматочками.
- До листя салату додаємо шматочки апельсина, курки та розкришену фету.
- За бажанням можна додати листочки петрушки або іншу зелень. Поливаємо салат оливковою олією і бальзамічним оцтом (необов’язково).
ДЕСРТ
- Лебкухен
Хоч новорічні приготування і займають багато часу, та зрештою все ж хочеться потішити себе і своїх близьких чимось солоденьким. Для цього в нагоді стане рецепт святкового німецького печива «Лебкухен», яке готується не більше ніж півгодини.
Інгредієнти (30 шт.):
- Пшеничне борошно – 250 грамів;
- мелений мигдаль – 75 грамів;
- розрихлювач – 1 чайна ложка;
- харчова сода – ½ чайної ложки;
- мелений імбир – 2 чайні ложки;
- мелений мускатний горіх – ½ чайної ложки;
- мелена кориця – – ½ чайної ложки;
- мелена гвоздика – ½ чайної ложки;
- цедра 1 апельсина і 1 лимона;
- світлий мед – 200 мілілітрів;
- вершкове масло – 200 мілілітрів.
Приготування:
- Змішайте борошно, мелений мигдаль, розрихлював, соду, прянощі, цедру апельсина та лимона у великій мисці. Розтопіть на сковорідці масло з медом, влийте цю суміш у сухі інгредієнти та перемішайте до утворення тугого тіста. Накрийте миску харчовою плівкою і лишіть тісто холонути.
- Розігрійте духовку до 180-ти градусів. Руками зваляйте з тіста кульки діаметром 3 сантиметри і викладайте на підготовлені деко на відстані одне від одного. Розпластайте кульки, щоб вони стали пласкими. Покладіть в центр кожного печива половинку мигдалю. Випікайте близько 15 хвилин, поки випічка не підніметься і не стане золотого кольору.
Редакція сайту «Лучанка» бажає Вам смачного і вітає з прийдешнім Новим роком!