Усім знайомий рецепт молодої катоплі зі сметаною, кріпцем і шкварочками, але є ідея, як урізноманітнити традиційний підхід.
Почнімо з базового: їсти молоду картоплю можна прямо з шкіркою, це лише додасть страві корисності. Вважається, що саме у верхній частині коренеплоду міститься найбільша кількість корисних елементів. Крім того, шкірка у молодої картоплі настільки тонка, що легко знімається при найменшому зусиллі. Очистити бараболі можна не тільки ножем, але і жорсткою губкою, металевою сіточкою або навіть сіллю. В цьому випадку рекомендується скласти бараболі в каструлю, всипати туди жменю крупної солі і енергійно потрясти кілька хвилин. Але найпростіше залити картоплю водою і після 5 хвилин ретельно мити кожну картоплинку, шкірка легко відокремиться в процесі.
Молода картопля, запечена в мультиварці, виходить дуже ароматною ніжною і з підрум’яненою скоринкою
А ось родзинку цій простій і доступній страві додає абсолютно дивовижний гострий індійський соус чатні, приготований із вишні. Такий кислувато-пряний соус чудово підходить не лише до різних м’ясних страв, але й до просто нейтральних овочів.
Для вишневого чатні:
- 400 г вишні,
- 1 цибулина,
- шматочок кореня імбиру,
- 1/3 стручка червоного пекучого перцю,
- 2 ст. ложки оливкової олії,
- 200 мл червоного вина,
- 1 ст. ложки бальзамічного оцту,
- 1 ст. ложка цукру,
- щіпка меленої кориці,
- щіпка меленого коріандру,
- 1 бутон гвоздики,
- щіпка чорного меленого перцю,
- сіль за смаком.
Молода картопля в мультиварці з вишневим чатні – приготування:
- Вишню помий, обсуши і очисти від кісточок. Цибулю дрібно поріж. Також дрібно поріж імбир. Подрібни червоний пекучий перець.
- Поклади в чашу мультиварки вишню, цибулю, імбир і пекучий перець. Додай решту інгредієнтів для вишневого чатні і акуратно перемішай.
- Накрий мультиварку кришкою і зніми клапан, щоб уникнути проблем із піною і щоб чатні краще загус. Вибери режим “Тушкування”, 2 години. У процесі приготування періодично перемішуй чатні. Спробуй на смак і при необхідності додай цукор і сіль.
- Готовий чатні має добре розваритися і загуснути. Якщо в соусі ще багато рідини, вибери на мультиварці програму “Випічка”, 10 хвилин і ще його увари. Готовий соус переклади в піалу і остуди.
- Молоду картоплю помий, почисти від шкірки і знову гарненько помий. Велику картоплю розріж на частини, дрібну можна залишити цілою. Головне, щоб шматочки молодої картоплі були однакового розміру. Дрібно поріж кріп.
- На дно чаші мультиварки помісти олію і вершкове масло, виклади молоду картоплю і посоли.
- Вибери режим “Випічка” і запікай молоду картоплю в мультиварці 40-50 хвилин, періодично перемішуючи. Наприкінці приготування додай подрібнений кріп.
- Подавай гарячу молоду картоплю, запечену в мультиварці, з прохолодним вишневим соусом чатні.
Молода картопля швидко смажиться і має яскравіший смак
- Молоду картоплю гарненько помий і почисти зручним для тебе способом: поскобли ножем, потри металевою мочалкою або ж крупною сіллю.
- Знову помий почищену молоду картоплю, обсуши рушником. Велику картоплю розріж навпіл, невелику залиш цілою. Але краще вибирати однакову картоплю, щоб вона рівномірно обсмажилася.
- Налий олію в сковороду і гарненько її розігрій. Виклади в сковороду молоду картоплю і обсмаж з усіх боків до золотистої скоринки. Потім накрий кришкою і готуй на середньому вогні, періодично помішуючи, приблизно 15 хвилин.
- Додай на сковороду розмарин і готуй іще 5-10 хвилин в залежності від товщини шматочків. Наприкінці молоду картоплю посоли і поперчи.
- Дрібно поріж кріп. Часник пропусти через часничницю. Готову смажену молоду картоплю посип кропом і часником, накрий кришкою і дай постояти пару хвилин.
- Подавай смажену молоду картоплю гарячою як гарнір для м’яса, риби або салатів.
І все ж якщо ти прихильниця консервативного раціону чи маєш на меті літнє схуднення, є сенс почастуватися вареною картоплею і салатом із зелені: жодної олійки чи сметани. Для аромату можна скористатися сухими хмелями-сунелями, хоча найкраще – свіжими кріпцем і петрушкою.
За матеріалами tochka.net