У спекотну пору, хоч і вживаємо більше рідини, можна урізноманітнити раціон і поласувати холодними першими стравами, які в інший сезон лишаються поза увагою.
Кабачковий крем-суп
Поріж некрупно кабачки, картоплю. Залий картоплю водою, доведи до кипіння. Тим часом протушкуй потерту моркву і помідори. Коли картопля покипить хвилин 5, додай моркву, помідори, зелень, кабачки і готуй під кришкою на маленькому вогні ще 15 хвилин. Ближче до кінця посоли. Збий блендером суп до консистенції пюре. Додай сухих тертих спецій за смаком (базилік, майоран, суміш хмелі-сунелі) і сметани. Вистуди і постав у холодильник на 1 годину.
Перед подачею додай трішки лимонного чи грейпфрутового соку, а сам суп прикрасити подрібненою зеленню. Для поціновувачів грибів за 10 хвилин до подачі страви, можна приготувати печериці в рукаві у духовці.
Окрошка
Картоплю відвари в мундирі, остуди, почисти і поріж дрібними кубиками. Яйця звари круто, остуди і дрібно порубай. Відварене м’ясо (бажано дієтичне: курка, кріль, індик, хоча можна обійтися і взагалі без м’яса) поріж невеликими шматочками. Редис і огірки натри на крупній тертці. Зелену цибулю і зелень дрібно поріж. У глибоку ємність помісти всі підготовлені інгредієнти, посоли, поперчи, додай сметани, залий кефіром/квасом/натуральним йогуртом і перемішай.
Постав ємність у холодильник на 20 хвилин, щоб готова окрошка настоялась і охолола. Розлий окрошку по тарілках, прикрась вареним яйцем і свіжою зеленню.
Гаспачо
Потрібно 8-10 стиглих м’ясистих помідорів, 1 огірок, 2 болгарські перці, 1 цибулина (краще кримська червона), 4 зубці часнику, 1 ст. л. оцту (краще винного), 3 ст. л. оливкової олії, 1 ст. л. лимонного соку, ½ ч. л. цукру, сіль, зелень (базилік, петрушка, кріп), кілька капель соусу табаско (для любителів гострого). Помідори чистиш від шкірки: опускаєш в окріп на 2 хвилини, потім у холодну воду і все легко чиститься. Розрізаєш навпіл, вирізаєш серцевинку. Перець очищуєш від насіння, цибулю і огірок чистиш, всі овочі нарізаєш крупними кубиками і разом з часником розтираєш у блендері до стану пюре.
Додаєш сіль, цукор, оцет, олію, лимонний сік, табаско, знову перетираєш у блендері і ставиш результат у холодильник на годину. Для поціновувачів морепродуктів можна додавати відварені креветки – тоді страва набуде екзотичних ноток і буде більш ситна.