/public/images/rss.png” src=”/public/images/rss.png” width=”26″ height=”26″ alt=”” class=”lozad pull-left”> RSS Контакти
Середа 07:35
7 Травня 2025
- Новини
- Луцьк
- Волинь
- Україна
- Світ
- Політика
- Економіка
- Гроші
- Бізнес
- Нерухомість
- НП
- Соціум
- Медицина
- Освіта
- Довкілля
- Вікенд
- Релігія
- Благодійництво
- Техно, IT
- Культура
- Музика
- Кіно
- Література
- Мистецтво
- Історія
- Авто
- Спорт
- Таблоїд
- Проекти ВН
- Акценти
- Трибуна
- повідом новину
- Аверс
Інтерв’юАналітикаФотоВідеоБлогиДосьєАнонсиПопулярне Запитай юриста PDF-архів газети
Їжа зі сторінок – просто в ложки: у Луцьку стартує літературно-гастрономічний клуб. Запрошують на першу зустріч
Сьогодні 06:48 Коментарів: 0 0 Твіт
У Луцьку стартує літературно-гастрономічний клуб – новий культурний формат, присвячений книгам про кулінарну спадщину України. Кожна подія поєднуватиме обговорення літературного твору з дегустацією страв та напоїв, натхненних текстом, що їх відтворили місцеві кухарі.
«Читаємо ложками» – спільний проєкт Літературної платформи «Фронтера» та кафе суспільного впливу misto.cafe, покликаний популяризувати українську літературу та гастрономічну культуру, створюючи простір для живого спілкування й смакових відкриттів.
Першою книгою в межах клубу стане «Кулінарна мандрівка в Гетьманщину» історика Олексія Сокирка, присвячена секретам староукраїнської кухні середини XVII-XVIII століть. Модеруватиме зустріч проєктна менеджерка «Фронтери» Анна Єкименко-Поліщук.
«Свого часу ми вже проводили подію у схожому форматі – і вона сподобалася лучанам. Люди прагнуть читати й пізнавати свою ідентичність не лише очима, а й серцем, і навіть шлунком. Тому ми вирішили створити дещо більше, ніж просто книжковий клуб – нову форму культурного діалогу, щоб разом досліджувати та популяризувати українську та світову культуру в усіх її смакових проявах», – зазначає Анна Єкименко-Поліщук.
Читати ще: Міжнародний літературний фестиваль «Фронтера» оголосив старт продажу квитків та імена перших учасників
Присутні дізнаються:
– що насправді їли козаки, селяни й шляхта у XVII-XVIII століттях;
– як змінювалися гастросмаки і що з того залишилось донині;
– які страви були показником статусу, культури й моди;
– як можна відтворити ці рецепти сьогодні.
Особливістю видання є доповнення адаптованими старовинними рецептами від кухаря-технолога Василя Дручика, а також словником гастрономічних термінів доби Гетьманщини.
Команда misto.cafe на чолі з шеф-кухарем Сергієм Федулою та шеф-барменом Андрієм Аршуліком презентує авторське трактування трьох рецептів із книги та доповнить їх добіркою напоїв. Тож гості зможуть не лише дізнатися більше про гастрономічні вподобання наших предків, а й скуштувати страви, приготовані спеціально для цієї події.
«Ми прагнемо не лише готувати смачні страви, а й відтворювати та формувати гастрономічну культуру України. «Читаємо ложками» – спосіб оживити призабуті традиції, переосмислити їх у сучасному контексті й зберегти тяглість і стійкість нашої культури. Водночас нам важливо поєднувати все, що ми робимо із суспільним впливом: 80% прибутку з цього проєкту, як і з інших ініціатив misto.cafe, спрямовуємо на соціальні ініціативи для розвитку Луцька», – пояснює проєктна менеджерка misto.cafe Анастасія Гуліта.
Перша зустріч в межах клубу «Читаємо ложками» відбудеться 9 травня о 18:00 у misto.cafe (вул. Богдана Хмельницького, 26). Квитки доступні за посиланням. У вартість входить участь у події та дегустація трьох страв із напоями, створених за мотивами книги.
Організатори звертають увагу: придбати квитки необхідно заздалегідь онлайн. Продаж у день події на вході не передбачений. Кількість місць – обмежена.
Також буде можливість придбати книгу та отримати автограф автора.Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть Повідомити