На Волині вирощують різнокольорову картоплю, яка дедалі більше завойовує смаки волинян.
Оригінальна картопля червоного та фіолетового кольору вирощується на великих площах «прописалася» у фермерському господарстві «Еко-Тур».Зазначимо, що це господарство – єдине в області, внесене до Державного Реєстру як виробник насіннєвої картоплі.
Власне, картопля сорті “Хортиця” та “Солоха” найбільш популярна за кордоном, українці ще до такої екзотики не надто звикли. Про це розповідають “Волинські новини“. Голова сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу “Волинська картопля” Анатолій Аршулік каже, що кольорову бульбу у них великими партіями закуповує ресторатор із Грузії. Мовляв, клієнтам і смакує і милує око фіолетове пюре. Найближчим часом закордонний партнер планує налагодити виробництво фіолетових чипсів.
Зауважують, що ця картопля має навіть лікувальні властивості. За даними дослідників, у картоплі із синьою, фіолетовою та червоною шкіркою або м’якушем у 4-7 разів більше антиоксидантів, ніж у бульбах із білим або жовтим м’якушем. Її рекомендують людям з поганим травленням, або з надлишковою вагою.
Щодо ціни на кольорову картоплю, то вона не «кусається», каже Анатолій Аршулік, хоча коштує дорожче, як звичайна. Тому йому було дивно спостерігати, як навесні в одному з супермаркетів Луцька фіолетова бульба коштувала аж 144 гривні за кілограм. Навіть якщо б волиняни закупили свою картоплю в Грузії і зробили націнку, вона не коштувала так дорого, каже аграрій.
І хоча у світі спостерігається бум на кольорову картоплю, Оксана Пузняк, заступник директора з наукової роботи Волинської державної сільськогосподарської дослідної станції, радить господарям не позбуватися традиційної бульби з жовтим та білим м’якушем. Нові сорти Солоха та Хортиця призначені для вузького контингенту споживачів.