24 квітня, 20:45 0 Перші ягоди полуниці вже заполонили прилавки українських ринків, проте фахівці застерігають: за привабливим виглядом ранньої ягоди можуть ховатися реальні загрози для здоров’я.
Про це пише РБК.
У чому полягає ризик
Рання полуниця, що з’являється у квітні-травні, часто вирощується у тепличних умовах із застосуванням інтенсивних методів дозрівання. Щоб прискорити процес, виробники нерідко вдаються до надмірного використання азотних добрив.
Як наслідок, у ягодах накопичуються нітрати, небезпечні для організму, особливо дитячого. Вживання такої продукції може призводити до кисневого голодування клітин, проблем із травленням і навіть серйозніших розладів, зокрема метгемоглобінемії.
Ще одна потенційна загроза — пестициди. Через вразливість полуниці до хвороб і шкідників, її часто обробляють хімічними препаратами. У разі нехтування технологічними нормами, залишки пестицидів можуть потрапити до організму разом із ягодами. Наслідки — від порушень у роботі ендокринної системи до зниження імунітету.
Як уникнути ризику
Найбільше загроз несе ягода невідомого походження, вирощена з порушенням агротехнічних вимог. Водночас, полуниця з відкритого ґрунту, що дозріває природним шляхом у травні-червні, зазвичай є безпечнішою.
Фахівці радять купувати ягоди лише у перевірених продавців, звертати увагу на запах і зовнішній вигляд плодів, а також — за можливості — перевіряти наявність сертифікатів якості.
Раніше ми писали, що в Україні ціни на популярні овочі зросли майже вдвічі.
Підписуйтесь на наш Facebook та Telegram-канал , щоб бути в курсі найважливіших подій.