В українському календарі чимало свят, однак, кожна з нас може влаштувати своє свято у будь-який день тижня та здивувати свою другу половинку вишуканою романтичною вечерею.
Які страви можна приготувати для романтичного столу, яку музику обрати та як одягнутися, читайте у публікації «Лучанки».
АТМОСФЕРА
Атмосферу захожу обирати лише вам, адже лише ви знаєте вподобання свого партнера. Буде це спонтанний сюрприз або запрошення на романтичний вечір, вирішувати вам. Якщо ви знаєте, що ваш обранець не любить несподіванки та завжди завчасно планує свій день, то варто попередньо його попередити про те, щоб звільнив вечір, можна також надіслати йому на роботу листівку-запрошення або написати завуальоване повідомлення, щоб він міг налаштуватися на потрібний настрій. Якщо ж ваш коханий нормально ставиться до сюрпризів, тоді тут велике поле для маневрів: попередьте, що сьогодні хочете аби він допоміг пересунити меблі, поприбирати в домі, натомість здивуйте розкішно накритим столом, романтичною музикою, декором, тощо. Або ж взагалі нічого не кажіть, а чекайте його вдома з усім готовим. Пікантним варіантом видасться також квест, коли йому потрібно буде впродовж дня розгадувати ваші загадки, а розгадка виявиться у вашій спальні. Словом, варіантів може бути безліч, все залежить від вашої фантазії.
Ще одним цікавим доповненням до заходу стане його тематика. Звісно, ви можете просто ввімкнути повільну музику, запалити свічки та зготувати якісь страви, але значно цікавіше буде прив’язати все це до якоїсь епохи, фільму або культури. Тоді вже й вибирати музику, одяг, декор потрібно буде у відповідності заданій темі. Припустимо, якщо це 20-30ті роки минулого століття, тоді одягніть сукню з заниженою талією, намисто, намалюйте очі темними тінями, накрутіть волосся в стилі актрис німого кіно, а на ноутбуці ввімкніть підбірку хітів того часу – Луі Армстронга, Бені Гудмана, Едіт Піаф та інших.
МЕНЮ
Страви для романтичної вечері мають бути легкими, адже продовження маю бути трохи цікавішим за сонне перетравлення їжі. Найбільш вдалим вибором стануть фуршетні страви, легкі салати, десерт.
Риба в мандариновому маринаді
Інгредієнти:
- 4 рибних філе;
- 4 мандарини;
- половина чайної ложки кориці;
- вершкове масло;
- свіжа зелень;
- салат;
- сіль, перець за смаком.
Спосіб приготування:
З двох мандаринів потрібно вичавити сік, додати сіль та перець за смаком. Філе риби залийте маринадом, залиште на 10-15 хвилин настоятися. Розтопіть вершкове масло на пательні, обсмажте в ньому філе риби і розкладіть по тарілках. Решту мандарин розділіть на дольки і трохи посмажте їх на тій самій пательні, розкладіть по тарілках до рибного філе. Додайте туди ж листя салату і свіжу зелень за смаком. Сік, що залишився в пательні, посоліть за смаком і полийте соусом рибу.
Овочевий салат «Легкий флірт»
Інгредієнти:
- 200 грамів курячого філе;
- 100 грамів твердого сиру;
- 100 маслин без кісточок;
- 1 морква;
- 2 помідори;
- 1 пучок петрушки;
- 4 столових ложок оливкової або соняшникової олії;
- сіль, спеції за смаком.
Спосіб приготування:
Куряче філе слід нарізати кубиками і обсмажити до готовності на 2 столових ложках олії. Маслини порізати навпіл, петрушку треба крупно насікти, сир нарізати кубиками, помідори – дольками, моркву натерти на тертці. Згодом усі складники треба змішати, посолити, додайте спеції за смак поперчити і заправити салат олією, а також за бажанням прикрасити свіжою зеленню.
Канапки з чері та моцарелою
Інгредієнти:
- 16 кульок сиру мінімоцарела;
- 16 листочків базиліку;
- 8 жовтих помідорів чері;
- 8 червоних помідорів чері;
- оливкова олія;
- сіль та перець за смаком.
Спосіб приготування:
Розріжте помідори чері на половинки. Натягніть їх на шпажки, чергуючи кульки моцарели, половинки чері та листя базиліка. Покладіть готові шпажки на тарілку та покропіть їх оливковою олією і посоліть, поперчіть за смаком.
Сирні канапки з сьомгою
Інгредієнти:
- 200 грамів слабосоленої сьомги;
- 8 шматочків житнього хліба;
- 1 столова ложка желатину;
- 2 банки домашнього сиру;
- 1 огірок;
- півпучка кропу;
- 3 столові ложки лимонного соку;
- 150 мілілітрів вершків з 33% жирністю;
- сіль, перець за смаком.
Спосіб приготування:
Почистіть огірок, видаліть з нього насіння, дрібно наріжте. Поріжте кріп також дрібно. Вичавіть сік з половини лимона, влийте 100 мілілітрів теплої води та розведіть в ній столову ложку швидко розчинного желатину, помішуйте до повного розчинення. Домашній сир змішайте міксером до утворення однорідної маси та влийте розчинений желатин, ще раз збийте та поставте отриману суміш в холодильник. Наріжте хліб довільної форми. Рибу поріжте тонкими скибочками. Викладіть сирково-желатинну масу на скибки хліба, зверху покладіть шматочки риби та прикрасьте лимонною цедрою з зеленню.
Шоколадні трюфелі в какао
Інгредієнти:
- 200 грамів темного шоколаду;
- 30 грамів вершкового масла;
- 200 грамів вершків 35% жирності;
- 20 грамів какао;
- 20 мілілітрів коньяка.
Спосіб приготування:
Шоколад слід поламати на маленькі шматочки. Вершки доведіть до кипіння, залийте їх у шоколад і залишіть на 3 хвилини, змішати до густої однорідної маси. Масло наріжте маленькими шматочками і додайте в шоколадну суміш та перемішайте, тепер влийте коньяк. Знову змішайте та накрийте харчовою плівкою і поставте в холодильник. Дістаньте застиглу масу та зліпіть кульки і обкачайте їх в какао, поставте в холодильник. Краще робити це у рукавичках, щоб шоколад не розтавав у ваших руках. Зверху готові кульки можна прикрасити кокосовою стружкою. Діставати десерт з холодильника рекомендується перед подачею на стіл.
Малиновий чізкейк
Інгредієнти:
- 200 грамів домашнього сиру;
- 2 яйця;
- шоколадне кругле печиво;
- 100 грамів цукру;
- 2 столові ложки малинового сиропу;
- шоколадний сироп.
Спосіб приготування:
Сир, малиновий сироп та цукор збити до консистенції однорідної маси, додайте яйця та знову змішайте. Змастіть формочки олією покладіть печиво, а зверху залийте тісто. Випікайте чізкейк при температурі 250 ° градусів протягом 20 хвилин. Перед подачею страву можна прикрасити шоколадним сиропом та ягодами малини.
Алкоголь
На алкоголь у цей день також не слід дуже налягати, адже у вас задача не напитися до безпам’ятства, а провести вечір з коханою людиною в романтичній атмосфері і головне вранці пам’ятати усі деталі.
Алкоголь слід вибирати враховуючи приготовані страви. Так, червоне вино підійде до гарячої риби та м’яса, а от до холодних рибних закусок можна вибрати легке біле вино. Напівсолодкі ігристі варіанти можна пити з шоколадом і десертами.
Шампанське прекрасно доповнить смак закусок зі свіжих овочів, креветок, телятини, білого м’яса птиці або риби. Шампанське не радять поєднувати зі стравами, до складу яких входять яйця, адже вони понижують смакову чутливість.
Гастроентерологи ж не радять підвищувати градус алкоголю і змішувати різне спиртне, мовляв, це призводить до більшої інтоксикації організму. Натомість можна задовольнитися одним напоєм.
ОБСТАНОВКА
Тьмяне світло, свічки та приємна повільна музика стануть невід’ємними атрибутами романтичного вечора. Також обов’язково гарно за сервіруйте стіл, постеліть скатертину та покладіть серветки з тканини. А головне, заберіть з поля зору усе, що може відволікати вас обох від приємного проведення часу разом. Запаліть аромапалички або ж аромалампу, однак з уважністю вибирайте ефірну олію. Оліями, які мають ефект афродизіаку вважають трояндову, кориці, іланг-ілангу, бергамоту, сандалового дерева, розмаринову, жасминову, шалфею мускатного, герані. Щоб запах розкрився сповна, необхідно, щоб повітря в кімнаті було теплим. Досить 3 крапель олії, щоб приміщення наситилося ароматом.