Весна – час для оновлення організму після зимового авітамінозу. І хоча цього річ вона трохи затримується, та ніхто не відміняв біологічний годинник – наше тіло вимагає вітамінів.
Про те, які сезонні продукти допоможуть вам повернути енергію та відновити бадьорість, читайте в публікації «Лучанки»,
- ЦИБУЛЯ ПОРЕЙ
Цибуля порей з’являється на початку квітня. У ній містяться вітаміни С, В1 і В2, , калій, фосфор, магній. Стебла рослини багаті на природний антиоксидант – каротину. Варто зазначити, що степір’я порею зазвичай не їдять у сирому вигляді, адже воно жорстке, тому найбільш корисний варіант це тушкування, запікання або варіння.
- РЕДИСКА
Редиска – продукт, який допоможе позбутися від весняного авітамінозу, адже вона містить вітамін С у великій кількості. 300 грамів редиски вистачить для того, щоб заповнити денний запас вітаміну С. Також її корисно їсти через вміст вітаміну В1, В2 і РР солі калію, фосфору, кальцію, магнію, натрію, заліза. До слова, рівень білка в редисці більший, ніж в інших овочах.
- СПАРЖА
Хоча спаржу можна купити протягом всього року, однак найбільша користь від неї саме весною. У ній є велика концентрація вітамінів групи В, С і К. До того ж цей продукт має низьку калорійність.
- КВАШЕНА КАПУСТА
Хоча цей продукт не є атрибутом весни, однак користі від цього не меншає. Квашену капусту слід вживати у саме такій варіації, без термообробки, можна заправляти її соняшниковою або оливковою олією, в результаті чого ми отримаємо велику дозу вітамінів В, К і С. Страва корисна також через великий вміст клітковини, яка покращує роботу кишечника. Урізноманітнити смак квашеної капусти можна додавши журавлину чи буряк, часник або перець.
- САЛАТИ
Весняні салати – це неймовірне джерело вітамінів та клітковини. Найчастіше салатне листя додають, власне, у салати з додаванням інших інгредієнтів з різними заправками.
- ШПИНАТ
Шпинат може дозріти вже на початку березня і це не основна його перевага над іншими весняними продуктами, головний «козир» шпинату – це те, що він є джерелом вітамінів А, Е, С і К, каротину, фолієвої кислоти, заліза, а відтак його можна назвати одним з найкорисніших продуктів в принципі.
Молоде листя шпинату можна додати практично у будь-який салат або стушкувати з маслом на пательні. Шпинат може бути чудовим гарніром до риби чи м’яса або риби, заправкою для супу або пасти.
- ПРОРОЩЕНЕ НАСІННЯ
Пророщена пшениця, ячмінь, жито, гречка, кукурудза, квасоля містять колосальний комплекс біологічно активних речовин, вітаміни Е, С, групи В, вуглеводи, рослинні білки, жири, клітковину, мінеральні речовини, фосфор, калій, магній, тощо.
Паростки зерен можна додавати в салати або вівсянку, а можна їсти їх з медом, родзинками або горіхами. Також паростки подрібнюють у м’ясорубці і додають цю суміш у салати.
- ПЕТРУШКА
Зелень петрушки, особливо свіжа містить у 5 разів більше вітаміну С в, ніж лимон. Окрім цього вона збагачена каротином, кальцієм, вітамінами В12, В1 та D. До слова, петрушка ефективно активує вироблення інсуліну в організмі, тому її радять вживати діабетикам ІІ типу.
- ЩАВЕЛЬ
Щавель лідирує за вмістом вітаміну В, за допомогою якого у вас покращується настрій і стабілізується сон. Цей продукт покращує роботу жовчного міхура, кишечника, печінки та нормалізує артеріальний тиск. Однак є й застороги щодо вживання щавлю. Так, людям, які страждають від гастритів з підвищеною кислотністю, виразки, сечокам’яної хвороби, запалення кишечника та нирок, не варто його їсти.
- ПЕКІНСЬКА КАПУСТА
Цей овоч містить не тільки багато вітамінів, але і залізо, і клітковину. Зазвичай її використовують у салаті. До того ж її можна їсти в процесі схуднення, вона містить всього лиш 16 ккал / 100 грамів. Як і інші листові овочі, вона корисна для травлення, допомагає виробленню ферментів, що дозволить їжі швидше засвоїтися.