Сьогодні, 20:56 0 Вчені підтверджують: алкоголь — одна з причин розвитку онкологічних захворювань. Це стосується не лише зловживання, а й помірного споживання.
Про це пише Конкурент.
Як повідомляє Харківський центр контролю та профілактики хвороб, етанол у складі будь-якого алкоголю належить до канцерогенів першої групи — на рівні з тютюном, азбестом і формальдегідом. Його регулярне вживання провокує щонайменше 7 типів раку, зокрема ротової порожнини, глотки, гортані, печінки, стравоходу, прямої кишки, а у жінок — і молочної залози.
Дослідження ВООЗ свідчать, що в Європі понад половина випадків раку, пов’язаних з алкоголем, виникають унаслідок низького або помірного його вживання. У 2020 році було зафіксовано понад 740 тисяч випадків захворювання, спричинених споживанням спиртного.
Надмірне епізодичне вживання алкоголю – це споживання шести або більше порцій чистого спирту для чоловіків чи чотирьох або більше порцій для жінок (одна стандартна порція = 10 г чистого спирту) за один епізод (випадок) вживання. Водночас один стандартний алкогольний напій – це 250 мл пива, келих вина (100 мл), чарка горілки (30 мл) тощо.
Механізми впливу алкоголю включають утворення токсичного ацетальдегіду, окислювальний стрес, гормональні зрушення та посилення дії інших канцерогенів (наприклад, з тютюну).
Науковці наголошують: безпечної дози алкоголю не існує. Навіть один стандартний напій на день підвищує ризик раку ротової порожнини на 40%, а два — майже вдвічі. У жінок, що споживають до одного напою на день, ризик раку грудей зростає на 10%, а за споживання двох і більше — вже на 32%.
Найвищий ризик мають ті, хто випиває від трьох стандартних алкогольних напоїв щодня.
Раніше ми писали, що лікар розповів, який сніданок знижує ризик раку.
Підписуйтесь на наш Facebook та Telegram-канал , щоб бути в курсі найважливіших подій.