Українська кулінарка вірменського походження, переможниця відомого телепроекту “МастерШеф” на СТБ Асмік Гаспарян поділилася власним рецептом корисних бургерів.
За словами Асмік, ця страва є відмінною “обманкою” для дітей, які не люблять їсти овочі, але при цьому є шанувальниками фаст-фуду.
“Без паніки, я поганого не пораджу. Корисні бургери існують! Переконайтеся в цьому, приготувавши бурякові бургери з котлетами з цукіні та грибів і запеченими овочами. Страва також подається з цікавим солодким соусом”, – розповіла Асмік.
Інгредієнти:
- запечений молодий буряк – 2 шт.
- цукіні – 1 шт.
- морква – 2 шт.
- ріпчаста цибуля – 1 шт.
- червона цибуля – 1 шт.
- фенхель – 1 шт.
- печериці – 5 шт.
- листя салату
- пшеничне борошно – 330 г
- вівсяні пластівці – 70 г
- лимон – 1 шт.
- сухі дріжджі – 5 г
- мед – 60 г
- насіння соняшнику (очищені) – 100 г
- рослинна олія – 150 мл
- гірчиця – 60 г
- вода – 100 мл
- часник – 2 зубчики
- сіль, перець, прованські трави й інші спеції – за смаком.
Покроковий рецепт приготування:
Приготуйте опару для тіста: з’єднайте дріжджі з водою і цукром, залиште на 15 хвилин.
Перебийте в пюре попередньо запечений буряк, додайте борошно, сіль, масло і воду, перемішайте і додайте опару. Замісіть тісто, залиште в теплому місці до збільшення об’єму вдвічі. Потім розділіть на 3 частини і сформуйте булочки.
Викладіть булочки на деко з пергаментом, залиште підходити на 30 хвилин. Потім поставте випікатися в духовку, розігріту до 180°С, на 25 хвилин.
Приготуйте котлети з цукіні: обсмажте на олії подрібнені білу цибулю і часник протягом 2 хвилин. Додайте терту моркву, тертий цукіні і нарізані кубиком печериці, обсмажте протягом 10 хвилин. Потім посоліть, зніміть з вогню дайте охолонути.
Подрібніть в кавомолці вівсяні пластівці з насінням соняшнику. З’єднайте масу з пшеничним борошном, додайте приготовані овочі. Посоліть, поперчіть і перемішайте. Зробіть кульки, потім за допомогою кулінарного кільця сформуйте з них котлети. Обсмажте їх на рослинній олії по 5 хвилин з кожного боку. Після цього – поставте в духовку, розігріту до 180˚С, на 15 хвилин.
Приготуйте овочі: натріть моркву на тертці для корейської моркви, наріжте слайсами червону цибулю, полийте овочі олією, посоліть, поперчіть і запікайте в духовці протягом 25 хвилин.
Заправка для овочів: обсмажте на олії насіння соняшнику і коріандру з додаванням червоного меленого перцю, перемішайте і прогрійте 1 хвилину. Заправте цією сумішшю запечені овочі, додайте сік лимона і знову перемішайте.
Наріжте фенхель видовженими шматочками, замаринуйте в суміші олії, лимонного соку, солі і прованських трав протягом 5 хвилин. Для солодкого соусу – з’єднайте гірчицю, мед і лимонний сік.
Сформуйте бургери: розріжте булочки по горизонталі. Змастіть розрізи соусом. На нижні половинки викладіть лист салату, запечені овочі, котлету і фенхель. Накрийте верхньою половинкою булочки.
Готовий бургер проткніть шпажкою, щоб скріпити булочки і начинку.
За матеріалами Obozrevatel