“Грибний сезон” – у розпалі. Волинські лісівники ВОУЛМГ поділились деякими порадами, які збільшать ваш “врожай” та зроблять його безпечнішим.
Згідно з результатами опитування, волиняни надзвичайно люблять гриби та, особливо, вирушати на “тихі полювання”. Адже, що може бути краще, аніж зібрані власними руками, свіжі, запашні гриби? Але, слід пам’ятати про деякі правила, які можуть врятувати ваше життя. Оскільки, гриби бувають надзвичайно отруйними, тому, прислухайтесь до порад написаних нижче.
Найкраща пора для збору грибів – світанок. Зазвичай, з 5 до 6 ранку.
Найбільш «грибна» погода – це теплий дощ при сонці. Тобто – коли з вечора дрібно дощило, на ранок буде гарний врожай грибів.
Правило, яке може врятувати ваше життя: не знаєте вид гриба – не беріть його. Бережіть своє здоров’я, і не намагайтесь зібрати якомога більше. Головне – бути впевненим у найменуванні гриба.
Гриби краще збирати в кошики із вербових прутів. В пластикових відрах чи кульках вони швидко псуються через відсутність обміну повітря.
Не беріть підгнивших, підбитих чи надкушених грибів. Окрім того, що вони несуть потенційну небезпеку, їх смакові якості також суттєво погіршуються.
Пам’ятайте про небезпечні гриби: бліда поганка, мухомори, опеньок несправжній, жовчний гриб тощо. Передивіться в інтернеті, як вони виглядають, аби нагадати собі про їх візуальний вигляд: колір, розмір. Якщо, хоча б щось вас бентежить у вигляді гриба, то не беріть його.
Варто пам’ятати, що гриби є досить важкою для вашого організму стравою. За раз не рекомендовано з’їдати понад 200 грамів свіжих, 100 солених чи 20 грам сушених грибів.
Пам’ятайте про потенційну небезпеку у лісі. Там живуть різні тварини, комахи, плазуни.
І найважливіше: сухий теплий період у лісі є пожежонебезпечним. Не розпалюйте вогонь, не залишайте сміття та легкозаймистих речовин, також скла – вони можуть наробити багато лиха.
Будьте вдячні природі та бережіть волинські ліси!