• Про нас
  • Контакти
РЕКЛАМА
Sunday, June 11, 2023
  • Вхід
Луцьк News
  • Прогнози
  • Коментарі
  • Рекомендації
  • Відео
  • Події
  • Хештеги

No products in the cart.

ДОДАТИ НОВИНУ
ПІДТРИМАТИ
  • Головна
  • #StandwithUkraine
  • #StopRussia
Результатів не знайдено
Переглянути весь результат
  • Головна
  • #StandwithUkraine
  • #StopRussia
Результатів не знайдено
Переглянути весь результат
Луцьк News
Результатів не знайдено
Переглянути весь результат
Головна Здоров’я

Тим, хто наважився на безглютенову дієту

slavasavosh Автор slavasavosh
03.08.2018
у Здоров’я, Кулінарія
Reading Time: 1 min read
424 4
A A
0
Share on FacebookShare on Twitter

Безглютенова дієта набирає популярності. Наприклад, в 2015 році у США люди витратили близько 4 мільярдів доларів на безглютенові продукти. Це в рази перевищує кількість людей, яким діагностовано целіакію чи алергію на глютен.

Аргументи такі, що глютен, буцімто, відкладається на стінках кишківника та погіршує його роботу, бо не розчиняється у воді, на безглютеновій дієті худнуть або просто почуваються добре і здоровіше.

Потрібно дізнатися більше про глютен, пише очільниця міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун, а недавно писали і ми.

Глютен або клейковина – запасний білок.

Він міститься в зернах злаків, як-от, пшениці, ячменю, жита та всіх похідних продуктах, включно з булочками, батонами та пивом. Також глютен додають до ковбасних виробів, молочних продуктів, різних соусів (кетчупу та майонезу). Він надає цим продуктам густоти та в’язкості, тримає вологу та в деяких випадках не дає засохнути.

Глютен безпечний для більшості людей і добре засвоюється організмом. Якщо його купити окремо і просто з‘їсти, це не зашкодить 99% людей.

Але є 1% людей на планеті, яким їсти глютен справді дуже небезпечно. Це пов’язано з аутоімунною хворобою, яка зветься глютенова ентеропатія або целіакія.

Коли люди з діагнозом целіакії їдять глютен, їхня імунна система створює антитіла, які зокрема пошкоджують стінки кишківника. Це порушує всмоктування поживних речовин організмом.Як наслідок, людина не доотримує життєво необхідні елементи – залізо, фолієву кислоту, тощо. Людям з целіакією протипоказані навіть 150 міліграмів глютену.

Діагностувати целіакію можна лише аналізом крові на антитіла та біопсією.

Якщо діагноз підтвердиться, то тільки тоді можна “сідати” на безглютенову дієту.

В усіх інших випадках повністю відмовлятися від продуктів з глютеном та переходити їх замінники не лише не варто, але й шкідливо.

По-перше, люди, які відмовляються від всіх продуктів з глютеном, забирають у себе можливість їсти цільнозернові злаки – ті, що містять висівки з пшениці, вівса, ячменю, жита.

Вони забезпечують наш організм клітковиною, важливими вітамінами та поживними речовинами, як залізо, кальцій та білок.

По-друге, не існує науково-обґрунтованих досліджень, які підтверджують, що безглютенові продукти є корисними або ж допомагають втратити вагу людям без целіакії.

Адже глютен у безглютенових продуктах зазвичай замінюють вже справді шкідливим жиром і цукром.

У світі виробники безглютенових продуктів успішно використовують поширені міфи про глютен, щоб підвищити продажі.

Теги: глютендієтапоради
Поділитися333Твітнути208
slavasavosh

slavasavosh

Луцьк News

© Спектр Медіа Група

Меню

  • Про нас
  • Умови користування
  • Політика конфіденційності
  • Публічна оферта
  • Контакти

Слідкуйте за нами

Результатів не знайдено
Переглянути весь результат
  • Луцькі соколи
  • Без категорії
  • Бізнес-проєкти
  • Відео
  • Дзеркало міста
  • Open Volyn
  • Таємна влада
  • Культура країни
  • Місто світла
  • Запитай у лікаря
  • Інтерв’ю
  • Освітній Update
  • Події
  • Прогнози
  • Рекомендації
  • Стрім
  • ТОП
  • Хештеги

© Спектр Медіа Група

З поверненням!

Увійдіть до свого акаунту нижче

Забули пароль?

Отримати свій пароль

Будь ласка, введіть своє ім'я користувача або адресу електронної пошти, щоб скинути свій пароль.

Увійти
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?