Сьогодні, 19:57 0 Хоча більшість з нас звикли не перейматись, якщо випадково проковтнули кілька кісточок з улюблених фруктів чи ягід, медики застерігають: деякі з них здатні завдати шкоди організму через токсичні речовини у складі.
Про це повідомляє Конкурент.
Йдеться насамперед про кісточки абрикосів, вишень, слив, персиків та черешень. Попри те, що їх важко розгризти, деякі люди навмисно розколюють тверду оболонку, щоб скуштувати внутрішнє зернятко. Такий “делікатес” може бути небезпечним.
У серцевині цих плодів міститься амигдалін — сполука, яка при взаємодії зі шлунковими соками розкладається з утворенням ціанідів — токсичних речовин, що можуть спричинити серйозне отруєння. Особливо небезпечними є абрикосові кісточки: отруїтись може навіть дорослий, якщо з’їсти лише 50-100 грамів.
Крім того, залишки амигдаліну можуть зберігатися у домашніх наливках та винах, настояних на таких плодах. Тож і в цьому випадку важливо не зловживати.
Обережність також не завадить при споживанні кісточок яблук, груш і айви.
Попри менший вміст амигдаліну, надмірна кількість насіння — наприклад, із 20 великих яблук — може стати джерелом ризику.
Авокадо — ще один плід із потенційною небезпекою.
Його велика кісточка містить слаботоксичні речовини, які можуть викликати алергію або шлунковий дискомфорт. Лікарі радять уникати експериментів і викидати її, не намагаючись перетворити на перекус.
Раніше ми писали, що ці 13 фруктів допомагають швидко скинути вагу.
Підписуйтесь на наш Facebook та Telegram-канал , щоб бути в курсі найважливіших подій.