Літо радує розмаїттям ягід, тож пора почастуватися смаколиками.
Випікається у духовці
150 г вершкового масла;, 300 р цукрового піску;
2 крупненьких яйця; 2 ст. борошна;
1 уп. магазинного розпушувача; 1 уп. ванільки;
500 г будь-яких ягід; 4 ст. л. крохмалю.
Приготування:
1. Заздалегідь дістаньте масло з холодильника, щоб воно було досить м’яким. Додайте до нього порцію цукру (100 г), вбийте яйця, розітріть виделкою. Як тільки маса стане однорідною, введіть ванільний цукор і розпушувач. А потім частинами введіть просіяне борошно.
2. Розкачайте тісто в пласт, викладіть на деко і приберіть в холодильник на 15-20 хвилин. Поки основа «відпочиває», зробіть начинку. Промиті або розморожені ягоди викладіть в каструльку, засипте цукром, перемішайте. Як тільки кристали розчиняться, приготуйте крохмаль. Розведіть його парою ложок холодної води, а потім влийте в начинку. Проваріть навчинку на малому вогні протягом 5-7 хвилин, добре охолодіть.
3. Дістаньте форму з основою з холодильника, викладіть начинку і поставте випікатися на 40-50 хвилин в заздалегідь розігріту духовку (180°С).
Готується в мультиварці
Візьміть 100 г вершкового масла (маргарину); 300 г цукру–піску;
1.5 ст. муки; пару яєць; 1 ч. л. розпушувача або соди з оцтом;
жменю солі; 300 г малини або інших ягід; баночку (180-200 г) сметанки.
Приготування:
1. Масло або маргарин завчасно дістаньте з холодильника, щоб воно підтануло і набуло м’якість. Потім розітріть його з цукром (150 г). Збийте яйця з розпушувачем або содою. Змішайте маслянно–цукрову суміш і збиті яйця двічі з просіяним борошном, щоб вийшло еластичне тісто. Воно повинно бути досить пружним, не розпливатися і не липнути до рук
2. Змастіть чашу мультиварки шматочком вершкового масла і викладіть тісто, сформувавши високі бортики. Зверху викладіть малину, закрийте кришку і, встановивши режим «Випічка» залиште запікатися на 1 годину. В цей час підготуйте сметану. Не залежно від жирності з неї потрібно видалити зайву вологу. Для цього викладіть її на кілька шарів марлі або чисту бавовняну тканину, скрутіть мішечком і зміцните на краю каструльки, щоб в неї стікала рідина.
3. Як тільки пиріг досить пропечеться, вийміть його з мультиварки. Щоб не обпектися, почекайте, поки він трохи охолоне. Сметану збийте з другою порцією цукру (150 г) і залийте кремоподібної масою пиріг. Дайте йому час на просочення (не менше 1 години) і кличте гостей до столу.
Готується в холодильнику
Вам знадобиться: полуниця 200 г, смородина чорна 300 г, кисломолочний сир 500 г, сметана 200г, йогурт полуничний 100г, цукор 100г, ванільний цукор 1 пакетик, желатин 25г, вівсяне печиво 300 г (або звичайне пісочне), вершкове масло 100 г.
Печиво потрібно подрібнити в крихти та змішати з м’яким вершковим маслом. Викласти суміш у роз’ємну форму вкриту пергаментом, або ж як зробила я – харчовою плівкою. На поставити у холодильник.Желатин залити водою та залишити набухати. Сир перетерти з сметаною, йогуртом, цукром, ванільним цукром та додати частину смородини. Іншу частину залишити для прикрашання. Желатин розігріти у мікрохвильовій або на водяній бані, обережно влити у сиркову масу та перемішати.
Печиво вийняти з холодильника, присипати його кокосом та викласти полуницю. Поки я бралася робити торт, половину полуниці з’їла, тому поставила скільки залишилося, але цього вистачило. Далі залити сиркову масу та зверху прикрасити смородиною і відправити торт у холодильник, щоб повністю застиг.
Прикрасити десерт можна листочками м’яти.