Держпродспоживслужба Волині розповіла, який посуд є найбільш небезпечний для здоров’я волинян.
Практично весь посуд для приготування та прийняття їжі так чи інакше небезпечний для здоров’я, і мова йде про виключення або мінімізацію згубного впливу негативних факторів кожного виду матеріалу, з якого виготовлений кухонний або столовий посуд.
Однозначно шкідливий і небезпечний меламіновий посуд, що виділяє протягом усього терміну експлуатації формальдегідні смоли і важкі метали – свинець, кадмій, марганець, які присутні в барвниках. Використання меламінового посуду допускається лише за відсутності на ньому механічних пошкоджень, подряпин або сколів.
Пластиковий посуд стає шкідливим, коли використовується не за призначенням, з порушенням правил його експлуатації. Не можна поміщати в пластиковий посуд для холодних харчових продуктів гарячу їжу та уважно стежити за маркуванням на дні посуду, що говорить про його призначення. Це допоможе уникнути виділення в продукти шкідливих органічних сполук, здатних завдати шкоди вашому здоров’ю і привести до серйозного отруєння з важкими наслідками. Не «дружить» пластиковий посуд і з алкоголем, виділяючи при контакті з ним отруйні речовини. Для пластикового посуду дуже важливий термін його експлуатації, після закінчення якого пластик стає небезпечним для здоров’я, непридатним для контакту з їжею і повинен бути утилізований.
Металевий посуд також може завдати шкоди здоров’ю, особливо якщо це недорогий посуд або виробник його невідомий.
Найбільш небезпечним і вимагаючим особливої уваги вважається алюмінієвий посуд. При використанні незахищеного алюмінію, не дивлячись на наявність на ньому природної захисної оксидної плівки, в їжу постійно проникають іони алюмінію, шкідливі для людини, і накопичуються в організмі. В алюмінієвому посуді не рекомендується готувати кислу і солону їжу, тушкувати, запікати в ньому продукти у фользі, кип’ятити молоко, зберігати готові страви і воду.
Посуд з нержавіючої сталі небезпечний наявністю в ньому нікелю, який є сильним алергеном і канцерогеном, здатним за певних умов проникати в їжу. Тому для нержавіючого посуду дуже важливий якісний склад сталі без додаткових домішок кольорових металів (наприклад, міді) і сумлінність виробника. Найбільш безпечний дорогий безнікілієвий нержавіючий посуд «nikelfrei».
Емальований посуд вважається відносно безпечним, якщо має внутрішнє покриття білого, чорного, синього, сірувато-блакитного або кремового кольорів. Покриття іншого кольору свідчить про можливу присутність марганцю, кадмію та інших шкідливих для людини металів у складі барвників. Не допустимі і будь-які ушкодження або відколи емалевого покриття.
При купівлі керамічного і глиняного посуду необхідно, в першу чергу, звернути увагу на його покриття, яке повинно бути якісним та ідеальним.