Зима – час, коли ми найбільше потребує вітамінів. Перепади температури, малорухливий спосіб життя, зменшення сонячного світла та часті епідемії ОРВІ даються взнаки – організм послаблюється та стає особливо чутливим до будь-яких загроз. До того ж, їжа, яку ми в цей час вживаємо також не містить необхідну для здоров’я кількість вітамінів та поживних речовин.
Однак, існують прості способи тримати себе в тонусі до настання нового врожаю свіжих корисних продуктів харчування.
Як поновити вітамінний запас в організмі читайте у нашій публікації.
ВІТАМІН А
Дефіцит вітаміну А провокує погіршення зору, схильність до нежитю, бронхіту, пневмонії, гастриту, уретриту, циститу, проблем зі шлунком та волоссям.
Відновити баланс вітаміну А в організмі можна завдяки вживанню жирів.
Найсмачнішим джерелом цього вітаміну є ягоди обліпихи. З них можна зварити смачний компот. Потрібно просто залити обліпиху гарячою водою, додати мед і дати настоятися протягом 10 хвилин. Її також можна розтерти з цукром та додати в йогурт. Окрім цього з обліпихи можна зробити смачну та корисну олію.
ВІТАМІНИ ГРУПИ В
Дефіцит вітаміну В може призвести до задишки, м’язової слабкості, втрати апетиту, болю в голові, сухості шкіри, безсоння, погіршення пам’яті та навіть депресії.
Відновити баланс вітаміну В вдасться, якщо харчуватися крупами, а також нежирною свининою та житнім хлібом.
Дуже корисно додавати в їжу висівки. Вони можуть бути житніми, ячмінними, рисовими, пшеничними, тощо. Для повного ефекту слід за 20 хвилин до прийому їжі заливати 2 столові ложки висівок водою, дати їм настоятися, а потім з’їдати, запиваючи водою. Важливо не переборщити з дозою, адже надмірне вживання цього продукту може порушити роботу кишечника.
ВІТАМІН С
Дефіцит вітаміну С проявляється у неврозі, болю в суглобах, кровотечі ясен, частих ГРВІ та довгому заживанню ран.
Відновити баланс вітаміну С легко за допомогою журавлини, горобини та шипшини. Ягоди слід заливати кип’ятком, а потім трохи пом’яти та додати мед.
Також можна відтиснути сік з журавлини, поставити його в холодильник, а потім долити 400 мілілітрів води, всипати цукор та дати покипіти протягом півгодини. Далі слід змішати його з соком і пити раз в день.
Ягоди шипшини слід на вечір залити окропом , а вранці вже можна пити як корисний вітамінний чай.
ВІТАМІН D
Дефіцит вітаміну D – деформація грудної клітки і хребта, крихкість зубів, захворювання дихальних шляхів, слабкість та дратівливість.
Відновити баланс вітаміну D ви легко зможете, включивши у свій раціон оселедець, скумбрію, сьомгу, а також молоко і яйця. Але необхідну дозу цього вітаміну (0,0025 міліграмів для дорослого і 0,0125 міліграмів для дитини) не можна отримати лише з продуктами харчування, адже він міститься у них в недостатній кількості. Головне джерело вітаміну D – це сонце. Тому при будь-якій першій нагоді виходьте на вулицю, особливо вранці.
ВІТАМІН E
Дефіцит вітаміну Е можна помітити, якщо людина стала слабкою, шкіра – сухою, а на тілі почали з’являтися екземи та виразки, також можуть початися проблеми зачаттям і виношуванням дітей, погіршенням чоловічої статевої функції.
Відновити баланс вітаміну Е можливо, якщо їсти горіхи, олії і шпинат.
Але найбагатший його джерело – пророщені зерна пшениці. Щоб отримати таке джерело вітаміну Е в домашніх умовах, покладіть у глибоку тарілку стакан зерен пшениці, розрівняйте їх, налийте 2 склянки холодної води і залиште на 36 годин. Згодом води у тарілці вже не буде, далі слід викласти зерна тонким шаром на темну тканину, попередньо добре змочивши її, і залишити ще на 2 доби, після чого зерна почнуть проростати. Перш ніж їсти цей продукт, потрібно його ретельно промити, щоб не було запаху.
ВІТАМІН К
Дефіцит вітаміну К загрожує погіршенням згортання крові та загоєння ран.
Відновити баланс вітаміну К нескладно, адже він є у всіх зелених рослинах, і чим більше хлорофілу, тим його більш.
Взимку з зеленю скрутно, тому вихід – пити зелений чай. Та заварювати його, щоб зберегти вітамін, потрібно правильно. Воду слід закип’ятити і обдати окропом чашку, а потім накрити її блюдцем на кілька хвилин. Після цього воду злийте, покладіть у чашку чай та залийте його окропом, щільно накрийте і залиште настоюватися хвилин на 10.